Propers actes
Darrers Actes
Junta Directiva i visita al nou Institut Universitari Dexeus
El 4 de juny va tenir lloc la reunió de la Junta Directiva de Sport Cultura Barcelona. Un cop finalitzada, els membres de la mateixa van poder visitar les instal·lacions del nou Institut Universitari Dexeus.

Sopar - Col.loqui amb la Sra. Carmen Cervera, Baronessa Thyssen
Convidada per Sport Cultura Barcelona y el Círculo Ecuestre, Carmen Cervera, Baronesa Thyssen – Bornemisza va participar el dimarts 8 d’abril en un sopar-col.loqui centrat en la història de la seva col•lecció d’art, una de les més importants del món. La Baronesa Thyssen- Bornemisza posseix la col•lecció més àmplia de quadres catalans i andalusos del s. XIX i s. XX, i desitja realitzar préstec gratuïts a museus dels seus llocs d’origen. La col•lecció andalusa es penjarà en museus de Màlaga i Sevilla, mentre que els quadres catalans (J. Mir, C. Sunyer o Meifren) s’exposaran en el pròxim Museu de Sant Feliu de Guíxols, que dintre d’un parell d’anys finalitzarà les obres de remodelació, habilitant -se per contenir aquesta extensa col•lecció. La major part dels quadres prestats al MNAC, el préstec del qual finalitza al 2011 i no serà renovat, s’exposaran al Museu de SANT Feliu de Guíxols. La seva pròpia col•lecció compta amb més de 1.000 quadres en propietat, a més a més la Baronessa confessa que “com bona catalana, sé en quant està valorada la meva col•lecció, però no sé quina és la quantitat exacta de quadres que tinc”. Carmen Cervera va comentar que existeix una excel•lent relació amb el Ministeri de Cultura, i també amb Esperanza Aguirre, Presidenta de la Comunitat de Madrid, amb la què està ultimant els projectes per el Passeig del Prado. Carmen Cervera se sent molt orgullosa al poder afirmar que “hem salvat 800 arbres”. La Baronessa va aconsellar als joves col•leccionistes que estan començant: És necessari tenir bons consellers que comprenguin la qualitat de la obra, però seguir fidels a vosaltres mateixos comprant el que us agradi. S’ha de mantenir al dia de les subhastes mundials, i sobre tot mirar molts catàlegs d’art mentre que aneu al cotxe”, Per finalitzar, Carmen Cervera va admetre que segueix comprant activament obres d’art, que de cap manera vol vendre la seva col•lecció perquè serà per a que els seus fills la gaudeixin quan ella no hi sigui. Està preparant les seves memòries, que vol escriure ella mateixa, per relatar el seu amor per l’art, la seva col•lecció, la vida en comú amb el seu marit i inclús la seva infància.











III edició dels Premis Sport Cultura Barcelona
- Premi Sport Cultura Barcelona a l´Esport Equip Espanyol de Natació Sincronitzada - Premi Sport Cultura Barcelona a la Cultura Real Patronato del Museo del Prado L’ Equip Espanyol de Natació Sincronitzada i el Real Patronato del Museo del Prado han sigut guardonats amb la tercera edició dels Premis Sport Cultura Barcelona. En aquesta edició, el Premi Sport Cultura Barcelona a l’ Esport ha sigut per a l’ Equip Espanyol de Natació Sincronitzada, i han recollit el guardó Gemma Mengual, que recentment ha aconseguit 4 medalles d’ or en el campionat europeu, Lluís Bestit i Carcasona, Vicepresident de la Reial Federació Espanyola de Natació i President de la Federació Catalana de Natació, i Anna Tarrés, directora tècnica de l’equip español. El Premi Sport Cultura Barcelona a la Cultura ha sigut en aquesta ocasió per al Real Patronato del Museo del Prado, i el seu President, Plácido Arango, ha sigut l’ encarregat de recullir-lo. L’acte de lliurament dels premis ha tingut lloc en el transcurs d’un dinar a la seu del Real Club de Polo de Barcelona i ha comptat amb la presència de Joan Antoni Samaranch, President d’ Honor de Sport Cultura Barcelona, i de Manuel Carreras, President, entre altres membres de la Junta Directiva de Sport Cultura Barcelona. Amb aquests reconeixements Sport Cultura Barcelona premia les millors iniciatives cultural i esportiva de l’any.







Presentació llibre Dr. Josep A. Pujante
Aquesta és la història d'una llarga singladura, agitada com la vida sota els cels de les set majors illes del planeta, darrere d'un somni: conquerir els cims de les muntanyes més altes de cadascuna d'elles. Un periple plè de vicissituds que s' inicia a Nova Zelanda, narrant la trobada amb el llegendari Sir Edmund Hillary (recentement mort) i l'ascensió al Mount Cook, i segueix amb el viatge a Austràlia, la gran illa-continent, on l'autor tracta d'arribar al cim del Mt. Kosciusko després de nomadear per paratges insòlits. Així, José Antonio Pujante ens descriu en primera persona les seves intenses vivències per deserts; el seu pas per exhuberants illes tropicals o equatorials com Nova Guinea; i finalment, l' expedició a les illes polars de Groenlàndia i Baffin, a l'Àrtic. El resultat és un viatge de contrasts en el qual destaca, a més de l' aventura, la importància de les cultures i ètnies que habiten en ells. És la primera vegada que el llarg pelegrinatge de les set illes es plasma en un llibre. J.A Pujante Conesa va néixer a Barcelona el 1956. És mèdic i autor de 16 llibres. Es va especialitzar en neurocirurgia, en medicina de urgències i, posteriorment en alta direcció sanitària. Ha sigut directiu d'un dels majors hospitals del país, secretari general, president i conseller delegat de grans corporacions. Doctor honoris causa per vàries universitats i acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina, a més de diputat del Parlament Internacional. Ha escalat l' Everest i els cims alts dels cinc continents del planeta i ambdues zones polars. Distinguit amb 19 condecoracions nacionals i internacionals, és membre de la Royal Geographical Society i de The Explorers Club a proposta de Sir Edmund Hillary. Fou un dels 13 històrics fundadors de la Sociedat Geogràfica Espanyola i és presidente del club d' Exploració i Aventura. El seu pròxim projecte és l' ascensió a l'Everest, en el 40 aniversari de la seva conquesta. És autor de Alcanzar la cumbre de cristal, publicat per National Geographic.




Presentació i votació dels candidats als 3rs Premis Sport Cultura Barcelona 2007.

Conferència amb Carlos Sainz i Marc Gené
Sota el títol “Present i futur de l’automobilisme esportiu espanyol”, el bicampió del món de ral•lis, Carlos Sainz i el pilot provador de Fórmula 1 de l’escuderia Ferrari, Marc Gené, van debatre i oferir la seva particular visió sobre el negoci de l’automobilisme esportiu al món i la seva transcendència en l’àmbit social i cultural, en un acte organitzat per Sport Cultura Barcelona. L’acte que va tenir lloc a la barcelonina seu del RACC, va estar moderat pel conegut ingenier industrial Vicenç Aguilera, responsable del programa de promoció de joves pilots d’automobilisme impulsat pel RACC i pel Circuit de Catalunya. Tant Sainz com Gené van coincidir en que el pilot espanyol Fernando Alonso és en l’actualitat l’estrella que tira del carro i el causant del boom que viu actualment la F1 a Espanya. Tots dos pilots van insistir en que s’ha d’aprofitar aquest moment dolç del motor al nostre país per potenciar la nostra industria automobilística per tal que algun dia tinguem una escuderia espanyola a la F1. Gené va apuntar que els patrocinadors busquen sempre el retorn de la seva inversió i que ara s’aposta tot a la F1. I és que un pilot de F3 que no surt als mitjans li serà molt difícil trobar un sponsor. Per la seva banda, Sainz va manifestar que fa falta més inversió, una fórmula semblant al pla ADO de l’esport olímpic, amb ajudes fiscals per les empreses, perquè sense sponsors no és possible l’esport d’alt nivell. Sobre el circuit de València el pilot català va admetre que no solen agradar els circuits urbans, doncs no són més espectaculars ni segurs, tot i que per a la promoció d’una ciutat són millors i en el tema de la seguretat la FIA els ofereix mil garanties. Alguns assistents a la conferència li van preguntar al pilot madrileny la seva opinió sobre el nou Dakar a Sud-amèrica. Sainz va confessar que tota la informació que té és la que havia llegit a la premsa però, que donades les circumstàncies a l’Àfrica és una bona solució i a nivell personal el terreny variat i sense tant desert personalment se li dona molt millor. Durant el seu parlament, Sainz va criticar que en l’actualitat s’hagi invertit en que els nens s’acostin al motor, i especialment a la Fórmula 1, més per una afició i pressió que exerceixen els pares, que per un interès dels joves. Per Sainz ara els nens corren perquè els pares volen i es viuen situacions dures pels nens. Sainz va manifestar que això, a la seva època era impensable, doncs va recordar que va deixar els seus estudis de dret i això, va suposar una relació d’any i mig de tibantors amb la seva família. Per Sainz els nens no s’han de saltar la formació escolar i va afegir que molts pares apunten els seus fills al karting perquè creuen que es una bona forma d’introduir-los al món de la velocitat i en especial de la Fórmula 1.







Conferència amb Severiano Ballesteros
''Intel.ligència emocional a l´esport i a l´empresa Severiano Ballesteros, el golfista espanyol que ha assolit un major èxit internacional i avui dia encara gaudeix d’un gran prestigi a tot el món, va passar per Barcelona i va oferir una mini conferència sobre lideratge empresarial en un acte organitzat per Sport Cultura Barcelona, el Círculo Ecuestre i el Reial Club de Golf “El Prat”. El millor golfista de tots els temps va donar una lliçó magistral de com aplicar la filosofia de l’esport a la vida i de com aplicar l’experiència adquirida com esportista de primer nivell al lideratge empresarial. Seve, com se’l coneix popularment, i que atresora al seu palmarès més de 87 títols, entre ells el Master d’Augusta, dos Open Britànics i tres Ryder Cups, va donar a conèixer durant la xerrada algunes de les claus que li han permès aplicar amb èxit la seva experiència vital al món empresarial i que es troben també, reflexades en les pàgines del seu llibre “Les claus del golf per a la vida”. El golfista càntabre considerat una llegenda viva del golf mundial es va retirar aquest any dels circuits als 50 anys d’edat i després de tres dècades com a professional va optar així, per centrar-se en les seves altres activitats fora dels circuits, com són el disseny i construcció de camps de golf i en ensenyar com aplicar els principis de golf en la cultura empresarial, activitat que exerceix a través de la empresa Motivation & training, de la que forma part des de l’any 2006. Ballesteros comparteix ara les claus personals que va utilitzar al passat per convertir-se en un número u i ha desenvolupat una sèrie d’entrenaments, junt als especialistes en motivació, Mariana Territo i Ricardo Rabinovich, co-creadors de Motivation & Training, per formar a persones i empreses per potenciar les seves habilitats naturals i ajudar-los a assolir les seves fites. La conferència va acollir a l’auditori a més d’un centenar de persones que van gaudir amb les paraules de Severiano. Per últim, i prèviament a la conferència, l’acte va servir també per descobrir, per primera vegada a Espanya, el resum de la pel•lícula sobre la vida del golfista. Una cinta que recull els moments més brillants de la carrera professional del millor golfista espanyol de la història; y que ha estat elaborada per la productora britànica Lace que treballa per la BBC y que ha produït entre altres el dvd de la Ryder Cup i l’equip anglès de rugby entre altres. Després de finalitzar la conferència, per la nit, va tenir lloc un sopar-col•loqui amb la participació del propi Seve, més de 150 comensals, i que va ser moderat pel President de Sport Cultura Barcelona i del Círculo Ecuestre, Manuel Carreras.






Presentació Oficial a Madrid de Sport Cultura Barcelona
Amb motiu del tercer aniversari de Sport Cultura Barcelona, el 30 d’octubre es va celebrar l’acte de presentació oficial a Madrid de l’associació. L’acte que va tenir lloc all Casino de Madrid va ser presidit pel Secretari d´Estat per l´Esport, Jaime Lissavetzky, Alberto López Viejo, Conseller d´Esports de la Comunitat de Madrid, Joan Antoni Samaranch, President d’Honor de Sport Cultura Barcelona i pel seu president, Manuel Carreras, i va comptar amb la participació de nombrosos representants de l’àmbit esportiu, cultural, empresarial i social d´Espanya. Durant l´acte de presentació a Madrid, Sport Cultura Barcelona, junt amb HAVAS Sports i USP Hospitales van donar a conèixer “l’Estudi sobre la salut físico esportiva dels espanyols”, del que las tres entitats en són copatrocinadores. “L´Estudi sobre la salut físico esportiva dels espanyols” que ha estat elaborat per Havas Sports, analitza els hàbits esportius dels espanyols, enfocant-los des d’un punt de vista de la pràctica de l’esport com a un mitjà per millorar la salut. Aquest estudi presentat, ha actualitzat i completat un anterior del Consell Superior d´Esports realitzat l’any 2005 sobre els hàbits esportius dels espanyols, amb una investigació pròpia de 1.100 entrevistes realitzades a tota Espanya. S’han pres nou variables sobre les que construir el denominat “Índex de Salut Físico-Esportiva” (ISFD), que combina la pràctica de d’esport, la freqüència i els hàbits esportius (l’esport com a font de salut), i que permet establir per Comunitats Autònomes si existeixen similituds o diferències significatives. Balears i Navarra les més esportistes - Catalunya i Madrid les més competitives “L´Estudi sobre la salut físico esportiva dels espanyols” situa a les Balears i Navarra com a les comunitats amb un major índex de salut esportiva (ISFD), gràcies a un gran nombre d’èxits esportius sense tenir una alta densitat de població. Entre les principals conclusions extretes per l’estudi, s’ha pogut determinar a més com el ISFD està directament relacionat amb la generació de figures esportives a nivell internacional. Tenim com a clars exemples els casos de Rafael Nadal, Fernando Alonso, Jorge Lorenzo, Fernando Torres o Pau Gasol, tots ells procedents de Comunitats Autònomes amb un alt ISFD. Respecte a les principals “potencies esportives” espanyoles, Catalunya i Madrid es situen al capdavant, ja que els seus esportistes són els que obtenen més èxits esportius, tant a nivell nacional com internacional. A més d’alguns exemples ja citats, podríem afegir els casos de Juan Carlos Navarro, Dani Pedrosa, Iker Casillas o Jesús Carballo. No obstant, la salut física també està molt relacionada amb el nivell de renta i, amb l’excepció del País Basc, són aquelles comunitats amb majors ingressos mitjans les que per lo general obtenen un major ISFD. Analitzant per sexes i per franja d’edat, l’estudi mostra com els homes practiquen esport en major mesura que les dones, tot hi que aquestes són més constants i es preocupen més per la seva salut. Per últim, destacar que, fins i tot a l’era de la informàtica, els joves segueixen sent el col•lectiu que dedica un major percentatge del seu temps lliure a la pràctica de l’esport. Un país amant de l’esport, però amb grans diferències regionals En general, la població espanyola mostra un bon nivell de pràctica esportiva, amb una mitja d’un 38,4% que practica algun esport. La comunitat pitjor situada (Cantàbria) no baixa del 30% i la més esportista (La Rioja) està prop del 50%. Destaca a més el fet que entre tota la gent que declara practicar algun esport actualment, la mitja per setmana en las que ho porta a terme supera els tres dies, fins i tot a la Comunitat Autònoma amb un percentatge més baix (Galícia). A la Comunitat en las que aquesta mitja és més alta (Astúries) es freguen els cinc dies de pràctica d’un esport al llarg de la setmana. Però no tan sols l’esport viu la salut de l’home. Una activitat tan saludable com passejar és practicada per un 30,5% de la població espanyola amb el propòsit de mantenir o millorar la seva forma física. En aquest apartat destaca per sobre de les demés Comunitats Catalunya, amb un 36,2%, mentre que en a la cua es troben La Rioja i Extremadura, totes dues per sota del 24%. L’índex utilitzat com a barem per calcular la pràctica d´esport, la freqüència i els hàbits esportius situa en els primers llocs a les Balears, Navarra, Catalunya i Cantàbria, mentre que Galícia, Andalusia i Extremadura mostren uns resultats algo preocupants, especialment en el cas de les dues últimes.







Conferència amb Fernando Arrabal, dramaturg i escriptor espanyol, i Carlos Boix, pintor cubà.
El passat 1 d’octubre Sport Cultura Barcelona va organitzar una conferència sota el títol “Escudella a la Cubana”, per presentar l’obra artística del pintor cubà, net de catalans establerts a Cuba a principis del segle passat, Carlos Boix. Com a nota excepcional varem tenir el privilegi de poder adentrar-nos a l’obra de l’artista cubà de la mà del gran escriptor, dramaturg, filòsof i cineasta Fernando Arrabal, gran coneixedor de l’art i amic d’artistes com Picasso, Miró, Saura o Tàpies, entre altres, va voler posar de manifest l’apreci que sent per Boix i per la seva obra.






Conferència amb Francesco Ricci Bitti, President de la Federació Internacional de Tennis
''El tenis en la encreuada'' Visió de la Federació Internacional de Tennis sobre el futur del Circuit Internacional. L´italià Francesco Ricci Bitti, President de la Federació Internacional de Tennis (ITF) va oferir sota el títol “El tennis en la encreuada”, la visió de la ITF, sobre el circuit professional en una conferència organitzada per Sport Cultura Barcelona i que va tenir lloc a Reial Club de Tennis de Barcelona. Durant la seva exposició Ricci Bitti va desgranar els nous reptes que afronta el seu organisme, va parlar dels començaments de la ITF des de la seva fundació fins als seus inicis en el tennis professional. Va abordar temes com l’antidopatge, la ciència i la tecnologia, el paper de la ITF com a organisme regulador, l’arbitratge, el tennis en els Jocs Olímpics, el calendari actual i futur del tennis professional i del desenvolupament del mateix en les diferents categories juvenil, veterana i per discapacitats; així como de las noves i futures seus pels campionats. El president italià es va mostrar optimista i va manifestar el seu interès per seguir lluitant i treballant per conduir aquest esport a lo més alt.



