Propers actes
XIX Edició dels Premis Sport Cultura Barcelona. Jurat tècnic
El proper 20 de febrer es reuniran els membres del jurat tècnic dels Premis Sport Cultura Barcelona 2024, format per professionals dels mitjans de comunicació i socis de l'entitat, qui decidiran els finalistes d'aquesta propera XIX edició.
Darrers Actes
Anna Corbella & Dee Caffari; Trencant rècords a la Barcelona World Race
Manuel Carreras, president de Sport Cultura Barcelona i Antonio Gassó, Conseller Delegat de GAES han presentat la conferència “Anna Corbella & Dee Caffari; Trecant rècords a la Barcelona World Race”, a la seu de GAES Centros Auditivos.
La trobada ha comptat amb la presència de l’expert en navegació, Albert Bargués, que va destacar l’esperit emprenedor d’aquestes dues joves regatistes, Anna Corbella i Dee Caffari. Anna Corbella, de 34 anys, és la primera espanyola en circumnavegar al voltant del planeta i Dee Caffari, de 37 anys, la primera dona en fer-ho quatre vegades; aquestes dues regatistes d’elit s’han convertit en la primera tripulació femenina en donar la volta al món a vela en regata.
Les experiències viscudes per aquestes dues dones, avalen la seva trajectòria professional que ha culminat aquest any en la Barcelona World Race. El seu baixell, Gaes, ha arribat al port de Barcelona al cap de 102 dies, 19 hores, 17 minuts i 18 segons de navegació, quedant en sisè lloc d’aquesta competició. La catalana Corbella ha declarat que el moment més emocionant per a ella va ser la sortida des de Barcelona ja que representava l’inici d’un repte molt important. El pas pel Mediterrani va comentar Anna, va ser més dur del que esperàvem. “L’estret de Gibraltar ens va fer veure que res seria fàcil, que hauríem que treballar molt dur durant els tres mesos”. Caffari, per la seva part, ha comentat que per a ella el moment més difícil va ser quan se’ls va inundar l’embarcació i sota unes condicions ambientals adverses van realitzar les reparacions de la mateixa i van poder continuar.
Anna i Dee, emocionades, van coincidir en que els quatre últims dies van ser realment els més durs de la travessia, Dee va expresar “En els últims quatre dies de la competició, van fer més maniobres que durant tot el Gran Sur on teòricament les condicions són més extremes i dures per a la navegació”, encara que van obtenir la seva recompensa a l’arribada al veure complert el seu somni i objectiu. L’equip format per aquestes dues grans professionals demostra l’esperit de superació que han desenvolupat durant aquesta llarga travessia enfront de qualsevol adversitat.
Dinar al Club de Golf El Prat - Open d'Espanya
Federico Montllonch, President del Club, va organitzar un dinar per als socis de Sport Cultura Barcelona a la Carpa VIP, i van estar convidats a seguir el desenvolupament del Torneig de l'Open d'Espanya de Golf 2011 que se celebrava al mateix Club del 5 al 8 de maig.
Votació dels Premis SCBCN 2010
En el transcurs d’un esmorzar ha tingut lloc a la seu del nostre soci, Banc Sabadell, la votació per a escollir els guardonats de la VI edició dels Premis Sport Cultura Barcelona en ambdues disciplines: Esport i Cultura.
Després de la presentació dels candidats finalistes als socis que amb els seus vots escollirien als guanyadors, donaria pas la votació en l’àmbit esportiu. Moments abans, Manuel Carreras i Fisas, president de l’entitat va comentar a l’audiència la possibilitat de defensar algun finalista. Mariano Puig i Juan Mª Tintoré van explicar els motius pels quals consideraven que Rafa Nadal mereixia el guardó. Enrique Corominas i José Martínez-Rovira van exposar a favor de Xavi Hernández i finalment Borja García-Nieto, va defensar a la Selecció Espanyola de Futbol.
La primera votació es va tancar amb el marge mínim entre els seus dos candidats: Xavi Hernández, 21 vots i Rafa Nadal 20 vots. La segona i última va proclamar guanyador a Xavi Hernández amb 15 vots, a curta distància va quedar Rafa Nadal amb 12 vots.
Seguidament es van presentar els quatre candidats de cultura. Aquesta categoria va tenir un evident candidat favorit la Fundación Ángel Corella. Va ser l’única que alguns socis van defensar. Sara Puig va argumentar molt bé perquè mereixia el premi i va ser secundada per Joaquín Calvo, Mariano Puig i Sebastià Salvadó. Fundación Ángel Corella va rebre en la primera votació 26 vots i el següent Patronat Sagrada Família 16.
A la votació final es va proclamar autoritàriament vencedor amb 21 vots mentre que Patronat Sagrada Família va obtenir 7 vots. Premi Sport Cultura Barcelona a la millor iniciativa esportiva: Xavi Hernández (jugador del F.C. Barcelona) Premi Sport Cultura Barcelona a la millor iniciativa cultural: Fundación Ángel Corella
VIATGE A ITACA. Dirigir persones en entorns d'incertesa
Sport Cultura Barcelona va co organitzar amb ESADE una jornada dirigida als seus socis que va incloure la visita a les instal·lacions del Campus i les d'ESADE Creapolis.
Tal com indicava el títol de la conferència, Francisco Loscos, professor del Departament de Direcció de RRHH d’ESADE, va oferir una “masterclass” amb un enfoc mitològic del “viatge d’Ulises a Itaca” i la malmesa economia nacional, que afecta a pràcticament tots els sectors industrials. Metafòricament parlant va dir: “Els Deus de l’Economia ens han castigat”, com Ulises va ser castigat a trigar 10 anys a arribar a Itaca! El Polifem “d’Ulises” són les hipoteques. Va parlar de diferents etapes de les empreses: Arrencar, Transitar, arribar a destinació… Va puntualitzar que hi ha que ser positiu, imprescindible tenir una mentalitat i actitud optimista.
Va parlar del concepte “cross-selling”, una idea que ajuda a generar més ingressos a una companyia i va criticar aquells directius pessimistes, que basaven la seva gestió en el “jo” per sobre del negoci. Va fer referència també a la teoria de l’evolució de “Darwin” comparant a l’individu amb les empreses, va sentenciar: “la lluita de les espècies és l’equivalent a la lluita de les empreses, sobreviuran les quals tinguin més capacitat i serà una lluita”.
El motiu de tot aquest canvi és degut a que els mercats evolucionen i les empreses desapareixen, va aportar una dada clau “el 40% de les majors empreses del món en els últims 25 anys ha desaparegut”. Va insistir els Directius han d’innovar, guanyar en eficàcia y eficiència, no només en nous productes i sobretot implicar a les persones del seu equip.
Va recolzar amb un gràfic que els millors líders tenen el compromís dels seus col•laboradors i va concloure amb un clar missatge: “Atreveix-te i canvia”. “Atando cabos” a càrrec de Lluís Martínez-Ribes, Professor titular del Dpt. de Direcció de Màrqueting d’ESADE va oferir una xerrada–resum, basada en tres conceptes apareguts en l’exposició de Loscos: “Innovar, fer fer i entorn canviant”.
Sopar-Col·loqui - D'Amor, literatura i altres dimonis...
Sport Cultura Barcelona va organitzar en l’incomparable marc del Cercle del Liceu, un sopar-col•loqui amb la prestigiosa escriptora Carmen Posadas, guanyadora del Premi Planeta 1998 i Màrius Carol, periodista i escriptor, Premi Ramon Llull 2002 i Premi Prudenci Bertrana 2009. Després de ser presentats per Manuel Carreras i Fisas, president de Sport Cultura Barcelona.
Ambdós ponents van iniciar una distesa conversa marcada per l’humor parlant de diferents temes sempre sobre literatura, llibres i tal com el suggestiu títol del col•loqui havia anunciat es va parlar molt de l’Amor, literatura i altres dimonis… Màrius Carol va revelar que Mario Vargas Llosa és el seu ídol i va escollir un llibre “La Tía Julia”, Carmen Posadas té clar que es duria amb si “La Bíblia” perquè ho té tot… poesia, assassinats, ciència ficció, crònica, geografia, història…
Van conversar sobre el “boom” actual de la literatura romàntica com resultat dels temps de crisis, comparant aquest amb grans novel•les del S.XIX, Carmen va citar a “Madame Bovary” o Anna Karénina” exemples del romanticisme que tractava amors desgraciats amb històries tràgiques comparat amb la novel•la romàntica d’avui en dia influenciada per Hollywood resulta ser totalment oposada, esdevé un romanticisme més feble que sol acabar bé… Màrius va continuar entrevistant a Carmen que va contestar amb gran sentit de l’humor, per ella fonamental i que forma part de la seva literatura “la millor manera de parlar de les coses sèries és fer-ho en broma” va dir i va confesar que “l`’humor es el seu gran al”, citant d’Oscar Wilde “La vida és massa seriosa per a prendre-se-la seriosament”.
Seguint la mateixa línia inicial Màrius va continuar formulant preguntes a Carmen en aquesta ocasió sobre el seu últim llibre “Invitación a un asesinato”, de la seva literatura va dir que les seves novel•les són com una espècie de trencaclosques, a la qual cosa, Carmen va contestar que ella concebia els llibres pensant molt en el lector, oferint pistes per a resoldre l’enigma però alhora engañar-los!
Amb l’humor de teló de fons, va finalitzar l’interessant col•loqui conduït per dos experts literats avalats per una gran professionalitat. A continuació es va donar pas a un torn de precs i preguntes abans de tancar el reeixit esdeveniment.
Jurat Premis Sport Cultura Barcelona 2010
La presentació de les candidatures als Premis Sport Cultura Barcelona 2010, en els seus dos àmbits: Cultura i Esport, ha tingut lloc per segón any consecutiu a l’Hotel Mandarin Oriental.
En el transcurs d’un dinar, aquesta primera fase formada per un comitè tècnic, integrat per 9 membres de l’Assemblea de l’entitat i 7 renombrats periodistes, van proposar 3 candidats per cada categoria. Amb un total de 30 candidats presentats en l’àmbit de Cultura, els 4 finalistes escollits per majoria absoluta: 1.- L’Ateneu Barcelonès 2.- Fundació Ángel Corella 3.- Festival Jazz Internacional de Barcelona 4.- Patronat Sagrada Família En esports es van presentar 20 i els 3 finalistes seleccionats han estat: 1.- Xavi Hernández 2.- Selecció Espanyola de Futbol 3.- Rafa Nadal
La segona fase que es convocarà al llarg del mes de març, es convidarà a tots els socis de Sport Cultura Barcelona perquè amb els seus vots escullin als guadornats de la sisena edició dels Premis 2010.
Barcelona, present i futur
Manuel Carreras va actuar de moderador i va presentar als tres ponents de l’ interessant dinar-col•loqui, sobre ''Barcelona, present i futur'': Emilio Cuatrecasas, president de Cuatrecasas, Gonçalves Pereira, Pau Guardans, president de In-Hoteles i Carlta Vitzthum, directora de comunicació i relacions externes de Public Interest Oversight Board.
Va obrir el col•loqui l’advocat Emilio Cuatrecasas amb una declaració contundent “Els turistes venen a Barcelona a visitar el que van pagar els nostres avis industrials: la Sagrada Família, la Catedral i les obres de Gaudí”, no obstant això va lloar eloqüentment la ciutat i va explicar amb vehemència com en els anys 70, Barcelona era tota esplendor “la capital catalana era la més important de la Península Ibérica en cultura, en número d’editorials, en teatres, en escoles de negocis… i no hem sabut fer d’això un projecte nacional”, va exposar que la decadència de Barcelona va coincidir amb una data emblemàtica, 1978 el començament de l’Era Democràtica.
Però arrel de les Olimpiades Barcelona va esdevenir molt coneguda a nivell internacional i el turisme es va reactivar i actualment està posicionada com la sisena ciutat Europea. Emilio va concloure el seu parlament oferint set idees perquè Barcelona torni a brillar com antany. Pau Guardans va començar el seu parlament, recordant a tots els assistents com el 1 de gener del 2002, l’empresari Michael Bloomberg va iniciar el seu mandat com alcalde de la ciutat de Nova York en un moment molt complicat tant econòmic com moral a causa de l’atemptat només tres mesos abans.
Bloomberg va posar en mans d’un grup d’experts que trobessin una solució perquè la ciutat resurgís i aquests van estimar que s’havia de recuperar l’activitat turística. Va continuar dient que el turisme a Barcelona no es valora perquè està de moda “és com un recurs natural” “a Barcelona no valorem el turisme perquè no ens ha costat res”. Va fer referència a la situació econòmica actual i va puntualitzar, que el turisme anava raonablement bé en comparació amb la resta, que fins i tot les previsions del 2011 són millors que el 2010, però no obstant això va insistir que”el turisme ha anat bé mentres tot anava malament, però si no actuem, el turisme pot anar molt malament quan la resta vagi bé”.
Segons Pau Guardans, hi han dues raons per reaccionar: una que s’ha de fer una promoció de Barcelona molt més imaginativa, més ambiciosa i que el turista s’impliqui en la cultura. I l’altre factor que l’administració sigui més dinàmica i doni més suport en seguretat, neteja, enllumenat, etc... va finalitzar coincidint amb l’anterior ponent en que la societat civil hauria d’obrir-se i va donar un missatge positiu que “Barcelona té totes les condicions d’èxit, i que el despertar és molt important i ens hem d’esforçar”. Carlta Vitzhum, nascuda a Nova York i experiodista, que actualment viu a Madrid, va tancar el col•loqui donant la seva visió personal de Barcelona, explicant sobre la seva primera visita a l’any 1992 en l’època d’excorresponsal “The Wall Street Journal”… va quedar molt impresionada i la seva percepció de la ciutat va ser molt positiva… “al descubrir Barcelona en el 1992 vaig aprendre que teníen una cultura oberta i amb visió de futur”. Actualment el vincle que té amb la ciutat és només com turista i li preocupa el tema de la massificació del turisme low cost i tampoc capta l’esperit i el missatge que avui en dia vol transmetre Barcelona… no he sabut quin missatge volia donar la ciutat… ara, si fos periodista, no sé sobre qué escriuria per vendre Barcelona: del Barça?, dels seus chefs?...
L’ acte amb gran èxit de convocatòria i participació va finalitzar amb un torn de preguntes.
Impressions d'un Rodatge
Sport Cultura Barcelona ha co organitzat amb el Reial Club de Tennis Barcelona un sopar-col•loqui amb Carles Bosch, director i guionista de la pel•lícula-documental “Bicicleta, Cullera, Poma” i la Dra. Susana Fernández. La presentació a càrrec de Manuel Carreras i Albert Agustí, van obrir l’acte i van introduir als esmentats ponents.
El director i guionista va oferir una interessant explicació, com va sorgir la idea de la pel•lícula-documental, a partir d’una proposta de la família de Pasqual Maragall i com es va convèncer tant a la família com l’entranyable Pasqual Maragall, que tenia que ser un documental i ell l’únic protagonista. Paral•lelament en aquest es mostren 3 casos; a Holanda, India i U.S.A. per a extrapolar que el tractament de l’alzheimer és el mateix en tot el món. Va desvetllar com va sorgir el títol, anècdotes curioses i divertides com van transcòrrer més de dos anys de rodatge, vinculats i propers a Pasqual Maragall i la seva família dels quals es va desfer en elogis!
Considerant a tots extraordinaris i que gràcies al carácter del protagonista la feina de construir una pel•lícula-documental partint de zero, sense guió i guiant-se tan sols amb la intuició del dia a dia aconsegueix ser un testimoni excepcional. Per a Carles Bosch, ara el gran repte és internacionalitzar “Bicicleta, Cullera, Poma”, va destacar la importància de que és projecti a U.SA. i la resta del món. Això farà que l’objectiu de divulgar el creixement exponencial de l’enfermetat de l’alzheimer, es compleixi.
La Dra. Susana Fernández, neuróloga, va parlar de l’enfermetat de l’alzheimer des d'un primer diagnóstic, els símptomes neurológics (diferents estadis), edad mitja dels afectats, el tractament, prevenció amb la detecció precoç i exercici de la memòria i l’activitat intel•lectual, etc… A continuació els assistents van realitzar preguntes als ponents.
Barcelona World Race: Dues dones en un món d'homes
La conferència co organitzada per GAES i Sport Cultura Barcelona ha contat amb la participació de Pere Alcober, delegat delegat d’esports de l’Ajuntament de Barcelona i president de la Fundació Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB); Antonio Gassó, conseller delegat de GAES Centres Auditius; Manuel Carreras, president de Sport Cultura Barcelona; i les regatistes de la BWR Anna Corbella, co skipper del GAES i Gerard Marín, co skipper del Fòrum Marítim Català.
Natalia Via-Dufresne, bimedallista olímpica, també ha participat en aquest acte. A manera d’entrevista, realitzada per l’Antonio Gassó, i amb imatges del baixell i les seves patrones acompanyant, l’Anna va anar donant resposta i desvetllant com s’han estant preparant físicament i psicológicament per afrontar aquest gran repte i va remarcar la importància del treball en equip. Tal i com va puntualitzar no havia desavantatges encara que fossin les dues úniques dones perquè va deixar molt clar que és un esport molt tècnic i textualment va expressar “el mar no enten de sexes. En una regata com aquesta entren en joc molts factors per tant és indiferent si ets home o dona”. Tot i això no deixa de ser un fet històric per la navegació, já que és la primera vegada que participen dues dones en aquesta competició.
La Barcelona World Race, és l’única volta al món a vela a dos i sense escales ni assistències, sortirà de Barcelona el proper 31 de desembre a les 12 hores. Es preveu que les 15 embarcacions participants triguin uns 3 mesos a completar les 25.000 milles nàutiques de la prova.
Lliurament dels Premis Sport Cultura Barcelona 2009
La cinquena edició del lliurament dels Premis Sport Cultura Barcelona 2009 va tenir lloc a l'Antiga fàbrica de Cerveses Damm. L'acte va començar amb un aperitiu a la sala de màquines d'aquesta antiga fàbrica Damm que va coincidir amb la inauguració de la mateixa.
Manuel Carreras va obrir la cerimònia agraint l'assistència dels guardonats i convidats així com institucions presents i a l'Alcalde de Barcelona, qui va presidir l'esdeveniment. Seguidament va dedicar unes paraules en homenatge a qui va ser el nostre President d'Honor durant 5 anys, Juan Antonio Samaranch acompanyat d'un video amb imatges dels actes que va participar activament. Va presentar el Premi Sport Cultura Barcelona a la Cultura atorgat al Festival Castell de Peralada i Joaquín Calvo va ser l'encarregat d'explicar els motius de l'atorgament; un Festival que conta amb 24 edicions i amb un reconeixement musical en tot el món. És va passar un video amb imatges cedides pel Festival Castell de Peralada.
L'Alcalde, Jordi Hereu va lliurar el premi a Carmen Mateu de Suqué. A continuació és va anunciar el Premi Sport Cultura Barcelona a l'Esport i la seva guanyadora l'alpinista Edurne Pasaban. El Dr. Josep A. Pujante va presentar la guardonada i va destacar la seva personalitat i assoliments al ser la primera dona a aconseguir coronar els 14 vuitmils. És va oferir un video amb imatges de les seves expedicions cedides per Al Filo de lo Impossible i per Ferran Latorre (membre del seu equip d'expedició). Edurne Pasaban va recollir el premi personalment que va rebre de mans de l’Alcalde Jordi Hereu.
Finalitzada la cerimònia va transcòrrer un dinar amb tots els convidats i l'esdeveniment va arribar al seu final amb unes paraules de l'Alcalde, Jordi Hereu.