EXCLUSIU SOCIS

Propers actes


Darrers Actes


16-04-2012

Conferència: Tenir un pla B a la vida. La importància de la formació acadèmica en els esportistes d'èlit

El Dr. Enric Julià, director general d’IQS va obrir aquesta taula rodona conjuntament amb Manuel Carreras i Fisas, president de Sport Cultura Barcelona, qui va presentar ambdós ponents i al moderador.

José Maria Casanovas va iniciar el seu discurs confirmant que a Espanya es molt complicat compaginar l’esport d’elit amb els estudis, de fet el sistema educatiu no els ajuda. Va parlar de 2 camins: un estudiar molt fort al mateix temps que practicar l’esport escollit o fer una carrera universitària una vegada finalitzada l’esportiva. Va comparar amb Estats Units, a on succeix tot el contrari que al nostre país, allà les facilitats per un esportista professional són molt elevades, començant per les beques esportives que ofereixen les Universitats i els estudis s’adeqüen a l’horari d’entrenament. Un consell que va donar a tots els esportistes; aconseguir una bona base d’estudis és el més important.

Carles Folguera, actualment Director de La Masia del FC Barcelona, va explicar la seva trajectòria com a esportista d’elit en la disciplina d’Hoquei patins. Va ser amb 25 anys quan es va plantejar la pregunta ¿Què serà de la meva vida quan acabi la vida esportiva? ¿Com em veuré dintre d’uns anys? i va decidir començar la universitat. Es va llicenciar en Pedagogia i Diplomar en Magisteri d’Educació Física. L’objectiu de La Masia és clar, compaginar estudis i esport, els estudis generen diciplina, gestió del temps lliure i creu que és clau visualitzar el Pla B, el fet de poder escollir. El FC Barcelona, és caracteritza per ajudar a que els seus esportistes puguin realitzar el Pla B.

Finalitzada l’exposició de Folguera, José María Casanovas va puntualitzar que la mentalitat de La Masia es excepcional i apenes hi han altres clubs amb un trajectòria similar a la resta del món. La formació i exemple que dona el Barça està marcant un abans i un després.

Vicenç Aguilera, president del Circuit de Catalunya i Director del Programa Joves Pilots, va ser pilot i copilot de Rallies a Campionats de Catalunya i Espanya. Des de la seva experiència i punt de vista és bàsic tenir molt clar el Pla A i en paral•lel el Pla B, perquè els pilots comencen molt petits entre 6 i 8 anys, una edat complicada. La motivació i el somni és fonamental en el Pla A i el treball en el Pla B, perquè l’índex de fracàs personal de vegades és molt més dur en el món del motor perquè la piràmide és molt estricta. Per tant els estudis són molt importants en el món del motor, perquè la formació ajuda al Pla A, és básic entendre les matemàtiques i la física, ja que els conceptes físics són elementals. Avui en dia el pla B es tan primordial perquè arribar a la Fórmula 1 és molt més difícil que fa 10 anys. La familia ha de jugar un paper principal, donant suport tant al Pla A com el B. L’esportista ha de lluitar per assolir els seus objectius i és convenient que s’envolti de confort en lloc d’estrès. Va posar d’exemple la plantilla d’esportistes que actualment estudien a l’IQS. El Pla B permet una transició raonable que no sigui una frustració quan el Pla A s’ha acabat.

Finalitzades les exposicions va començar un torn de precs i preguntes.


26-03-2012

Conferència sobre el Col·leccionisme

Sport Cultura Barcelona juntament amb la Fundación Francisco Godia i la Fundación Arte y Mecenazgo van organitzar una taula rodona que va comptar amb la participació de quatre destacats col•leccionistes d’art: Josep Maria Civit, Juan Várez, Han Nefkens i Carlos Costa. Moderada per Xavier Antich, filòsof i President del Patronat de la Fundació Antoni Tàpies.

L’objectiu del debat era promoure la difusió de la figura del col•leccionista i el seu rol fonamental com a protector del patrimoni, així com conèixer de primera mà les seves motivacions i inquietuds per a entendre i reconèixer la seva tasca.

Xavier Antich va obrir el debat “El col•leccionisme privat té un paper clau en la producció d’obres d’art a Catalunya, i ha ajudat a les trajectòries de molts artistes” i va iniciar el debat plantejant si la “passió” era el motor impulsor de tot col•leccionista…

Josep Maria Civit: “en l’acte de col•leccionar no hi ha passió, aquesta queda substituïda pel compromís. És un arxiu que tracta d’explicar una història que té per objectiu fomentar la reflexió. Té una mica de personal. La meva col•lecció és una fàbrica de significats. No tinc obra d’art sinó maneres d’expressar la contemporaneïtat”.

Juan Várez: “La meva fascinació va ser primer per l’artista i després per l’obra. És fonamental la relació amb la galeria sobretot a l’hora de col•leccionar art contemporani. I també comprar amb el cap i el cor. És especialista en pintura antiga Europea dels segles XVI i XVII.

Han Nefkens: “Sense passió no es pot entendre l’art. Fins a 1999 no va començar a col•leccionar. Va ser a conseqüència de veure una exposició amb vídeo-instal•lacions de l’artista Pipillotti Rist. De fet la seva primera compra va ser una obra de Rist i va començar a educar-se parlant amb galeristes, directors de museus, comissaris, etc. “Una obra d’art és una reflexió sobre el món”.

Carlos Costa: “Jo no diria passió, sinó potser obsessió. No existeix un mètode per a aprendre, ni per a trobar tresors i molt menys per a col•leccionar. Per a mi és una obsessió compartida amb la meva parella. Van seguir altres preguntes i reflexions entorn al perfil del col•leccionista,la seva sensibilitat, vocació, generositat amb l’obra, relació amb l’artista i el seu compromís amb el món de l’art.


22-03-2012

Visita i dinar privat amb els Socis de Sport Cultura Barcelona

Convidats pel President del FC Barcelona, Sandro Rosell i Carles Vilarrubí, Vicepresident Area Institucional, els socis de Sport Cultura Barcelona van visitar les instal•lacions de La Masia. Durant aquesta visita van ser guiats per Carles Folguera, el director. Aquest nou edifici consta d’una superfície de 6000m2, distribuïts en 5 plantes, tres de les quals estan destinades a l’ús dels residents. Té una capacitat per 83 esportistes que pertanyen a diferents disciplines: futbol, bàsquet, handbol, hoquei patins i futbol sala. I provenen de nacionalitats tan diverses com: Suècia, Àfrica (Camerún, Nigèria, Marroc), Argentina, República Dominicana, Holanda i Brasil. L’objectiu de la residència és formar esportivament i intel•lectualment a joves per fer carrera professional al FC Barcelona. La funció del professorat és fer de nexe d’unió entre les famílies i els entrenadors. La mitjana d’estada a la residència és de 3 a 4 anys. Actualment destaquen grans esportistes que han residit a la Masia com: Messi, Iniesta, Pedro, Víctor Valdés, Xavi Rabassada (bàsquet) i Mikel Aguirrezabalaga (Handbol). La visita va finalitzar amb un dinar, el mateix menú que se’ls hi dona als residents. Tots els socis van admirar la disciplina i austeritat que trasmeten aquests joves esportistes.


28-02-2012

Votació dels Premis SCBCN 2011

En el transcurs d'un esmorzar a la seu del nostre soci el Reial Club Nàutic de Barcelona, ha tingut lloc la votació per escollir els guardonats de la VII edició dels Premis Sport Cultura Barcelona en ambdues disciplines: Cultura i Esport.

Els membres de l'Assemblea amb els seus vots han decidit els guanyadors:
Premi Sport Cultura Barcelona a la millor iniciativa Cultural: Montserrat Caballé (pel reconeixement a la llarga trajectòria artística com a soprano de nivell internacional).
Premi Sport Cultura Barcelona a la millor inciativa Esportiva: Anna Corbella (Per ser la primera regatista espanyola en donar la volta al món sense escales).

El lliurament dels Premis es preveu que sigui al mes de juny.


16-01-2012

Presentació Candidatures Jurat dels Premis Sport Cultura Barcelona

Amb motiu dels Premis Sport Cultura Barcelona 2011, ha tingut lloc la primera fase de la convocatòria dels Premis en les dues categories habituals Cultura i Esport, el Comitè Tècnic integrat per deu membres de l'Associació i set renombrats periodistes han realitzat la preselecció de candidats.

Els finalistes en l'àmbit de Cultura són:
1.- Fundació Museu Thyssen
2.- Montserrat Caballé
3.- Agustí Villaronga

En l'àmbit d'esport són:
1.- Sir Alex Ferguson
2.- Anna Corbella
3.- Rafa Nadal
4.- Kilian Jornet


30-11-2011

Dinar amb la Junta Directiva de Sport Cultura Barcelona

En aquest centanari Club, va tenir lloc el dinar organitzat per Sport Cultura Barcelona, al qual van assistir els membres de la seva Junta Directiva.

Es va donar la benvinguda al nou president del Club Natació Barcelona, Sr. Joan Lluís Abellán, i acomiadar al que ha estat President durant els darrers setze anys, Sr. Sebastià Millans.


20-10-2011

Conferència: Gestió de les emocions en el treball en equip

El President de Sport Cultura Barcelona, Manuel Carreras i Fisas, va presentar a Inma Puig, llicenciada en psicologia i psicòloga clínica que va impartir una xerrada com indicava el títol sobre la “Gestió de les Emocions en el treball en equip”.

Va iniciar la mateixa ressaltant que, els Equips que funcionen no és per casualitat igual que els que no funcionen tampoc… de totes les coses que succeïxen en un equip, hi ha un 50% d’aquestes que es veuen, es parlen i es poden millorar per contra l’altre 50% no es veu, no es parla i no es pot canviar. Tot allò que no s’aprecia però que succeïx i influïx molt en el comportament d’un grup i de les persones que ho componen. “Només podem veure el que som capaços d’entendre”, l’anticipació com eina per a una bona gestió; va exemplificar que les persones són com les montanyes, sempre hi ha dos camins per a arribar a elles; un el més curt que és el més difícil i l’altre el més llarg però més fàcil. El curt i difícil es posar-se en el lloc de l’altre en canvi el fàcil i llarg suposa seguir l’anatomia.

Inma Puig treballa amb el mètode Balint des de fa 30 anys, psiquiatra anglès que va desenvolupar un sistema de formació continuada per a metges, la finalitat del qual era la ressolució de les dificultats a nivell psicològic en la relació metge-malat. Aquest sistema que es va iniciar amb metges, es va estendre a professionals que treballen amb les persones. Va explicar el significat de la paraula “cuidar” a les persones, considerant aquest terme en desús, creu fermament que avui en dia s’utilitza molt poc, va demostrar la importància de cuidar a les persones ja que suposa la major inversió, escoltar-les i reconèixer-les. Va exposar que cuidar als individus fa que ofereixin el millor de si mateix. Va parlar dels conflictes dins del grup, els que tenen que evitar-se i dels quals cal treure profit per a evitar una despesa de temps i energia “quan un equip és capaç de convertir les preocupacions dels seus components en problemes vol dir que funcionarà; un problema és concret cal posar dades i solventar-lo, una preocupació és abstracte.

L’equip funcionarà amb èxit dins d’un grup de persones que els succeïx coses i són capaços de resoldre els problemes. Va finalitzar l’exposició realçant que per a l’obtenció de resultats, cal cuidar a les persones perquè solament a través d’elles s’arriben als resultats.


26-09-2011

Lliurament VI Premis Sport Cultura Barcelona

El lliurament dels VI Premis Sport Cultura Barcelona, per segon any consecutiu es va celebrar a la sala de màquines a l’Antiga Fàbrica de Cerveses Damm.

L’obertura de la cerimònia va anar a càrrec de Manuel Carreras i Fisas, president de l’entitat que després d’agrair l’assistència a les autoritats, guardonats, convidats i els representants de diferents institucions va donar pas al vídeo històric de les cinc edicions anteriors dels Premis Sport Cultura Barcelona.

A continuació es va presentar al guardonat en l’àmbit de Cultura atorgat a la Fundació Ángel Corella, en reconeixement a la seva iniciativa per a fomentar l’art de la dansa clàssica a Espanya, el mateix Ángel Corella, reconegut ballarí de gran prestigi internacional va recollir el guardó – una figura de l’escultora Rosa Serra –. Seguidament es va donar a conèixer al guanyador en la categoria d’esport, el futbolista del FCBarcelona, Xavi Hernández, convertit en el jugador que més partits oficials ha jugat en l’equip del FC Barcelona. A més, aquest any també ha destacat pel nombre de trobades internacionals disputades amb la Selecció Espanyola. Luis Aragonés va presentar al premiat i es va desfer en elogis tant professionalment com personalment i Joaquín Hernández, pare del futbolista va recollir el premi en nom del seu fill.

Aquesta VI edició va finalitzar amb unes paraules d’Ivan Tibau, Secretari General de l’esport de la Generalitat i Maite Fandos, Tinent Alcalde de Qualitat de vida, Igualtat i Esport de l’Ajuntament de Barcelona.


12-07-2011

Dinar amb el Sr. Ivan Tibau, Secretari General de l'Esport, Generalitat de Catalunya

Sport Cultura Barcelona ha organitzat un dinar privat amb la Junta Directiva i el Sr. Ivan Tibau, Secretari General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya.

Aquest que ha tingut lloc a la Sala de Brassage de l'Antiga Fàbrica de Cerveses Damm ha estat amb motiu de parlar sobre la situació actual i el futur dels Clubs esportius a Catalunya. L'acte ha estat clausurat amb unes paraules d'agraiment per part del Sr. Ivan Tibau.


22-06-2011

Conferència: Barcelona, present i futur

Manuel Carreras Fisas, President de Sport Cultura Barcelona, va presentar als ponents Antonio Garrigues, President de Bufete Garrigues i Josep Ramoneda, Filòsof i Periodista, Director General del CCCB. R

Ramoneda va començar la seva xerrada fent una petita reflexió de la ciutat comtal. Va parlar de les característiques principals: Una ciutat de proporcions humanes que es pot travessar caminant i de les més seguras del món, amb pocs espais tancats, amb poca guetizació. De Barcelona va lloar (Capital sense estat i cívicament potent), l’eixample disenyat per Cerdá, va comentar que impregna ordre i modernitat, de qui va descriure com inventor del concepte modern d’urbanisme. Va parlar dels tres punts més forts de Barcelona (Cultura, Turisme i Medicina), a més del caràcter mediterrani de la ciutat que li dona un punt llibertària i que trenca tendència a la serietat excessiva, sense oblidar el pluralism cultural i lingüístic. Va dividir el model Barcelona en dues fases; la primera amb l’arribada del govern democràtic que va dotar de parcs i places els barris periférics, la segona i trascendental el “Salt Olímpic”, situar Barcelona al mapa, un assoliment de Pasqual Maragall. Altres valors que va destacar, l’obertura al mar i el caràcter cosmopòlita de la ciutat. D’altra banda va esmentar problemes que havien d’afrontar-se: Ordenar la trepitjada del turisme, ja que visita llocs massa concrets caldria estendre’l i sobre tot defugir de la temptació nòrdica, Barcelona sempre ha de ser sorollosa i saber mantenir l’equilibri. Va aconsellar evitar el pessimisme que fa molt dany “Barcelona s’ha de fer notar constantement”.

Antonio Garrigues, va parlar en termes generals de la qualitat i democràcia de la societat civil, que enriqueix la qualitat democràtica i el valor bàsic de la condició humana. Considerant a Barcelona el lloc d’Espanya on la societat té molt arrelament i força, la qual cosa troba admirable. Va fer referència al pes de les Indústries Culturals que són les que generen treball, ocupació i riquesa, va lloar la capacitat cultural i museística, ben explotada i actualment valorada com de les més rentables d’Europa. Va posar a Bilbao i el Guggenheim d’exemple, per la gran transformació generada, de ser una ciutat gris va pasar a convertir-se en un reclam turístic. Va descriure la ciutat comtal, com bella, floreciente, lluminosa, fácil de conviure i a més va dir que no tenia cap dret a queixar-se! Va estar d’acord amb l’anterior ponent que urbanísticament era molt còmoda i l’obertura al mar un gran avantatge.

L’aspecte negatiu que va esmentar és que Barcelona està en una lluia de contradiccions i que té que afrontar un fet clar “la competència” que actualment hi ha al mercat, ja que el mercat de les ciutats és obert i va destacar que és feroç.

Convocatoria